Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България

Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

„Изказването на президент Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Кърджали. „Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България“, подчерта тя. По нейните думи позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право и принципите за добросъседство. „Настояваме на срещата, която се очаква да бъде на 26.03 в България, такава категорична позиция да бъде заявена от министър-председателя на България – за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята му на посредник между ЕС и Турция, да мисли на първо място за народа си и националния суверенитет на България“, каза още Нинова. Тя настоя на тази среща да се постави и въпросът за обезщетението на тракийските бежанци. „През 2008 г, по искане на нашите депутати Маруся Любчева и Евгени Кирилов, е приета резолюция на ЕП за уреждане на двустранните спорове, в т.ч. уреждане на тракийския въпрос. Очакваме на срещата на 26-и това да бъде поставено категорично от българското правителство", каза лидерът на БСП.

„Обединихме се върху един общ проблем на общините в област Кърджали и бих искала да се обърна към всички колеги политици: Спрете да разделяте народа по всички линии”, призова Корнелия Нинова. Тя обясни, че едни партии разделят хората по вяра и език, други- на такива, които са с ГЕРБ и против тях. „Стигна се дори до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години”, категорична бе Нинова.  Тя заяви, че това се прави в изгода на партии и с политически цели, но е убийствено за българския народ. „Имаме достатъчно общи проблеми, които ни обединяват. Регионът е затънал в бедност, лошо качество на образование и здравеопазване, липса на работа, демографска катастрофа. Това са големите теми на деня. Нека спрем с разделението и нека да решаваме реалните проблеми на хората. Това ще помогне на всички ни и на държавата”, категорична бе Корнелия Нинова.