Крумовград, Кирково, Черничево и Пчеларово дадоха своите предложения по "Визия за България"

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 1902

18.10.18 г.

Жители на община Крумовград се срещнаха със зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев и народния представител Иван Ибришимов. На срещата жителите на общината засегнаха въпроси, свързани със здравеопазването и образованието в региона, които не се решават от години. Хората заявиха, че подкрепят много от предложенията във "Визия за България" и направиха своите предложения за допълнения по документа.

„Промяната, от която се нуждае българското здравеопазване, е заложена във "Визия за България". Ние искаме пациентът да се постави във фокуса на здравната система“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на срещата. Той добави, че за да стане това, трябва да има минимум заплащане от страна на пациентите, общинските болници да не са търговски дружества, а лечебни заведения и да се намали ставката ДДС за лекарствата и медицинските изделия. „Всичко това е заложено във Визията и е изпълнимо, ако има политическа воля за него“, категоричен бе Стойнев.

"Системата на здравеопазването е пробита. С вота на недоверие се надявам да се провокира дебат, в който да излязат пречките, които я спъват", каза народният представител Иван Ибришимов. Той заяви, че системата на здравеопазването е хаотична, сбъркана и насочена към търговеца, а не към пациента и медицинския работник. Д-р Ибришимов каза още, че лекарствената политика в момента също е изключително сбъркана и създава среда за корупционни практики в системата. "В пъти повече пари се отделят за здравеопазване, а качеството и достъпът на хората до него намаляват, с това се нарушават конституционни права на българите"- каза още народният представител.

"Най-големият проблем в България, в момента, е демографията. Всъщност, страната  вече се намира  в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки”, отбеляза народният представител Станислав Владимиров по време на среща с жители на общ. Кирково. По думите му част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, отглеждането и грижата на детето в детски ясли, детска градина и училище. „Доходите в България продължават да са изключително ниски. С това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържат хората у нас“, каза още той

В Кирково народният представител Румен Георгиев подчерта, че България трябва да има нова аграрна политика и тя да бъде свързана с всички култури, а не само с пшеницата. "Европейските средства трябва да се разпределят към всички земеделски производители - малки, средни, кооперации, големи. Защото сега, шест големи производители на зърнени култури получават почти всички средства, а над 85% от зеленчуците и плодовете у нас са вносни", каза още Георгиев. Тези наши предложения са заложени във "Визия за България", затова искаме да ги обсъдим с всички българи", добави Румен Георгиев.

На срещата с народните представители Явор Божанков, Чавдар Велинов и Донка Симеонова жителите на село Черничево бяха категорични, че подкрепят мотивите на левицата за вота на недоверие към правителството. Те добавиха, че  в малките населени места няма елементарни медицински грижи, а заради липсата на работни места младите хора отиват в големите градове или в чужбина и заради това се затварят училища и детски градини. "Държавата се отнася с жителите на малките населени места като втора ръка хора, те обаче са гръбнакът на нашата държава", каза народният представител Явор Божанков. Той добави, че проблемите с обезлюдяването на малките населени места, проблемите с инфраструктурата, за която не се отделят никакви средства,  могат  да се решат с "Визия за България".

„Правилната регионална политика не е просто асфалтиране на пътища, а  добро планиране на развитието на регионите. Не може икономиката ни да е развита само в три-четири града. Това води до дебалансиране на държавата”. Това каза народният представител Любомир Бонев на среща с жителите на с. Пчеларово, където бе заедно със своя колега Александър Симов. Той добави, че една от основните  задачи на „Визия за България” , в частта Регионално развитие, е да изградим устойчива, балансирана и ефективна транспортна система в услуга на хората и бизнеса, за да се развива и икономиката паралелно.

Народният представител Александър Симов  заяви, че политиката не може да се прави само за богати и само за бизнеса. "Политиката трябва да е насочена към обикновените хора и малките населени места. Точно заради това ние сме тези, които предлагат алтернативата. Алтернатива на разрухата, грабежа, корупцията, беззаконието и корпоративните схеми", категоричен бе Симов. Това е същността на "Визия за България" - идеята, че трябва да променим всичко, ако искаме да има бъдеще за хората, тук", заключи той.