БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”

Дек 22, 2015 Новини БСП 0 31137

Спазват ли се конституционните принципи за свобода на словото в България?

По повод скандалното прекъсване на излъчването на предаването „Деконструкция” по БНР, с официално писмо БСП попита Съвета за елктронни медии защо предаването е свалено от ефира на Националното радио.

Социалистите питат обсъждано ли е на заседание на СЕМ предложение за налагане на имуществена санкция на БНР по Закона за радиото и телевизията заради предаването „Деконструкция”. "Ако има такава санкция то кога и какво точно е решено, а също не е ясно и кои разпоредби от този закон са нарушени?", настояват да получат отговор от БСП.

Според социалистите медийните изявления на председателя на СЕМ Георги Лозанов не са допринесли за изясняване на случая, а общите му твърдения, че в предаването не се спазва принципът на плурализъм, не намират правно основание.

БСП пита дали изобщо са установени някакви правни нарушения по реда на чл. 127, ал.1 от ЗРТ и ако е така, кое е длъжностното лице, което ги е констатирало и с какъв акт?

На БСП не е ясно и дали е провеждан предварителен разговор с Управителния съвет на БНР по този повод и на какво основание регулаторът обсъжда с медия свои евентуални намерения. Според БСП подобни действия приличат на цензура и натиск.

Социалистите питат също дали преди този случай са предприемани подобни действия и налагани ли са подобни санкции за предаването „Деконструкция”, както и за други предавания в обществените медии?

БСП се обръща към СЕМ с молба за бърз отговор поради създалото се общественото напрежение, което действията на ръководството на БНР са предизвикали, но и поради важността на въпроса, който днес се дискутира в обществото.

"В крайна сметка става дума за спазване на конституционни принципи за свобода на словото в България, чиито основен пазител би трябвало да бъде именно СЕМ", се казва още в писмото, изпратено от БСП до Съвета за електронни медии.