Момчилград, Джебел, Ардино и Егрек дискутираха „Визия за България“

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 1905

18.10.2018 г.

Народни представители от ПГ на“БСП за България“ проведоха срещи в област Кърджали за проекта „Визия за България“. Демографската криза и катастрофалното състояние на здравеопазването бяха част от темите, които жителите на Момчилград дискутираха с народните представители Жельо Бойчев, Николай Тишев и Ирена Анастасова. „Тук сме, за да ви дадем надеждата, че перспектива и развитие може да има“, каза народният представител Жельо Бойчев. По отношение на това, че много млади хора си тръгват от България, народният представител Николай Тишев коментира, че демографската криза е проблем на много региони в страната. „Единственото решение е рязко увеличение на доходите, освен разкриването на нови работни места“, каза той и поясни, че във Визията е поставен акцент върху заплащането на труда, като предложението е минималната работна заплата да бъде до 60% от средната. Присъстващите изразиха своята подкрепа за предложения във „Визия за България“ нов модел на здравеопазване. Коментиран бе и вотът на недоверие по тема Здравеопазване, внесен от БСП. Темата за образованието също бе поставена от гражданите на Момчилград и те приветстваха предложенията във Визията. Споменат бе и проблемът с назначаване на определени хора на определeни позиции, поради партийна принадлежност. „Не бива да допускаме политизиране в сферата на образованието“, категорична бе Ирена Анастасова.

Народните представители Петър Витанов и Иван Ченчев разговаряха с гражданите на Джебел за проекта „Визия за България“. Хората изразиха своето настояване за повече държава в обществено- икономическите отношения. Те призоваха за повече държавни предприятия и болници. На срещата бе обсъден и внесеният от БСП вот на недоверие по темата Здравеопазване. „Пациентът и здравето му са изместени от фокуса на здравеопазването, за сметка на финансови интереси“, коментира народният представител Петър Витанов. Той допълни, че с предложенията, заложени във „Визия за България“, се цели пациентът отново да бъде в центъра. „Здравето не е стока, с която може да се търгува“, подчерта народният представител Иван Ченчев.

В рамките на дискусията по „Визия за България“ жителите на Ардино коментираха много теми с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Бошкилов, Иван Иванов, Димитър Георгиев. Хората от града се оплакаха от крайно ниските пенсии, с които едва преживяват. „ПГ на „БСП за България“ внесе предложение за индексация на пенсиите и премахване на разликата между новоотпуснати и староотпуснати пенсии, което ГЕРБ и ОП отхвърлиха в парламента“, отбеляза народният представител Николай Бошкилов. Бяха поставени и редица въпроси по отношение на ненавременно получаване на заплати от учители в детските градини, заниженото качество на образованието, както и проблемите на местното самоупраление. „Един от основните проблеми днес е липсата на доверие към институциите във всяка една сфера. Българинът се чувства изоставен“, коментира народният представител Иван Иванов. Той каза, че това не е изненадващо, предвид факта, че 90% от бюджета на МВР отива за издръжка на администрация и заплати.

Жителите в село Егрек призоваха за промяна в социалната политика. Те коментираха този въпрос за „Визия за България“ с народните представители Тодор Байчев и Цветан Топчиев. „Решението е във Визията. Ние предлагаме увеличението на пенсиите да бъде пропорционално за всички, а не само за минималната пенсия“, коментира Байчев. Цветан Топчиев обясни, че с предложените промени във Визията по отношение на селското стопанство се търси и социалният ефект в малките на насели места и създаване на възможност за работни места.