Ако го нямаше Водното огледало, щеше да има срутени блокове

Бедствията не зависят от партиите, по-голямо бедствие обаче е, ако не отделяме внимание на реалната обстановка

Считаме за ненормално да чуваме „Депутатът Караянчева не си говори с кмета Хасан Азис, не си вдигат телефоните”. Това поведение от тяхна страна определяме като престъпно отношение към нещастието на хората и това буди нашето възмущение. Мислим, че в една такава обстановка политическите партии са тези, които трябва да загърбят политическите пристрастия и да забравят, че се намираме в една предизборна година и да седнат заедно на масата, защото бедствията, които не зависят от нас са едно, по-голямо бедствие обаче е, ако ние не отделяме внимание на това, което реално се случва, заяви вчера областният лидер на БСП Георги Кючуков на пресконференция, инициирана от обстановката в страната и в община Кърджали.
Разбира се, имаме и своите въпроси към Караянчева като представител на държавната власт и бивш и настоящ депутат. Веднага се сещам за Закона през 2012 г., който бе приет с гласовете на парламентарната група на ГЕРБ. Според този закон собствениците на земи до 20 дка имаха право да предприемат сеч в имотите си без план и без някой да контролира това. Днес обаче специалистите сочат, че основна причина за бедствията в страната е именно това безконтролно изсичане на горите. Въпросът ми към Караянчева е как тогава като депутат е гласувала по тази тема. Хасан Азис като кмет на Кърджали знае, че договорите за ползване на водоемите на територията на община Кърджали се сключват при определени условия. Едно от задължителните условия е новият наемател да гарантира безопасност на тези съоръжения. Въпроса ми е как община Кърджали – контролира тези договори, каза Георги Кючуков.
Лесно е да отправяме взаимни обвинения заради бедствията. По-важната задача е да сменим тона и като отговорни политически партии да призовем към един по-нормален тон на общуване, далеч от предизборната риторика, защото нещастието на хората действително е голямо и нашето призвание на хора, занимаващи се с обществена дейност, е да бъдем полезни на тях, а не на партиите, които представляваме.
В съседното на Кърджали село Сипей се срути една от къщите. Тук няма как да не напомня, че заслуга и на нашата партия е изграждането на така оплюваното Водно огледало. Ако това съоръжение не беше изградено, днес можеше да имаме и паднали блокове, допълни Георги Кючуков. Той призова всички партии, държавна и местна власт да седнат действително на една маса и да променят тона на общуване.

източник: в-к”Нов живот”