БСП: Санкциите за Русия оставят без хляб кърджалийци, всички на протест срещу войната!

Стотици жители на Кърджали се очаква да протестират в сряда срещу въвличането на България във военния конфликт в Украйна

Стотици жители на Кърджали се очаква да протестират в сряда срещу въвличането на България във военния конфликт в Украйна, съобщиха от местната структура на БСП. Митингът ще се проведе пред сградата на областната администрация от 17 часа. Инициаторите са изготвили открито писмо до парламента, президента и правителството, което ще им бъде предоставено чрез областния управител. Организатори на проявата са БСП, Движение „Русофили", Антифашисткият съюз, Дружеството за приятелство с Русия, Общността на руските граждани в Кърджали, очаква се да се присъединят и привърженици на Евразийския съюз. 
„България няма да воюва срещу Русия, въпреки опитите на управляващите днес. Никой няма правото да плаща с кръвта на българските войници чужди геополитически интереси. Настояваме правителството, премиерът Бойко Борисов и българският парламент да приемат ясна и категорична позиция за неучастие в конфликта в Украйна", заяви Георги Кючуков, областен лидер на БСП. Протестиращите са против България да плаща за конфликта чрез загубите, които понася от наложените от Европейския съюз и от Русия санкции. Загубите за българското земеделие, преработващата промишленост и машиностроене са огромни. Заради санкциите едно от най-големите предприятия в Кърджали–„Монек-Юг", беше принудено да разпусне работниците си в неплатен отпуск, обясниха организаторите на протеста.
Те настояват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да оповестят публично какви компенсации ще получи България от САЩ, след като под американския натиск се провали проекта за газопровода „Южен поток". „Преките ползи за България от реализацията на газопровода бяха над половин милиард долара годишно приходи за държавния бюджет. Плевнелиев и Борисов сега трябва да отговорят колко ще получим от САЩ", обявиха организаторите. Те приканват всички жители на Кърджали, които не искат България да участва във военен конфликт и да плаща последствията от кризата в Украйна, да излязат на протеста.

източник: 24rodopi.com