Нинова: Има голям разнобой в управленската коалиция

Тази година се формират много различни и странни групи

Този парламент е много особен, вероятно поради това, че е многораздробен на толкова много и малки партии, каза депутатът Корнелия Нинова в Кърджали в отговор на въпроса дали в парламента се създава едно по-особено мнозинство, водено от конкретни интереси.
Прави ми впечатление, че през тази година се формират много различни и странни групи. Ще започна с това, което е добро за нас според мен – наши предложения, на опозицията БСП, се подкрепят от партии, които са в управлението. Например жалбата ни до Конституционния съд по тематаздравеопазване беше подписана от такива партии, каза Нинова. Оспорването на процедурата за избор на управител на БНБ е подписано от партии, които участват в управлението, но подкрепят опозицията. В същото време наблюдава как закони, предложени от опозицията, минават със стопроцентова подкрепа в пленарна зала – напр. Закона за търговските вериги, даде пример Нинова.
ДПС от своя страна, които са опозиция, също подкрепят по определени въпроси управляващите. Така беше примерно за 16-милиардния дълг. Мое впечатление е, че според темата, важността и ситуацията се формират шарени, различни мнозинства и никога няма сигурност и стабилност какво ще се случи при гласуване.
Има голям разнобой вътре в управленската коалиция – между реформатори и ГЕРБ, между патриоти и ГЕРБ. Вътре самите те помежду си са нестабилни по изключително важни теми, дори и по ключови реформи като пенсионната и здравната, по съдебната реформа не са съгласни една с друга.
Не за пръв път ДПС подкрепя ГЕРБ по важни решения, това не е изключение.
На въпрос дали ще приемат разговори за подготвяната съдебна реформа и дали я подкрепят в този вид, Нинова каза, че са готови да разговарят с всички. Миналата седмица имахме разговор и с Христо Иванов, министър на правосъдието. Ако съдебната реформа е във вида, в който в момента се предлага – не, не я подкрепяме и няма да променим позицията си. Смятаме, че това не е същинската съдебна реформа. Ние подкрепихме стратегията за съдебна реформа с ясно подписани цели какво искаме да постигнем. Това, което се предлага като промени, не изпълнява тези цели. Припомням ви, че предложените промени са три по отношение промените в Конституцията – да се раздели висшия Съдебен съвет на две части, да се увеличат правомощията на инспектората към Висшия съдебен съвет и да се дадат правомощия на омбудсмана, на адвокатския съвет и съдиите да искат от Конституционния съд противоконституционност на законите, каза депутатът. Досега това се правеше от парламента, сега се разширяват обхватът на лицата, които могат да сезират Конституционния съд, обясни Нинова. Тя подчерта, че това не е съдебна реформа, която БСП желае.Няма нито една мярка за това правораздаването да се ускори. Обратно, преди две седмици в Наказателно-процесуалния кодекс приеха текст, с който предварителното производство се удължи с още един месец, каза Нинова.