Кърджалийци искат от Корнелия Нинова битка и с монопола на веригите за бяла и черна техника

Предложеният от БСП законопроект е получил подкрепата на всички народни представители

Собственици на малки и средни фирми,дребни търговци от Кърджали са изразили задоволство от успешно приключената законодателна битка с търговските вериги за хранителни стоки, по време на приемната на народния представител от БСП Корнелия Нинова в Кърджали. Те са настояли законодателни мерки да се вземат и срещу монопола на веригите за бяла и черна техника. Това сподели пред журналисти народният представител. Тя подчерта, че в резултат на шарените мнозинства в Народното събрание четиригодишната битка срещу търговските вериги за хранителни стоки е приключила успешно. Предложеният от БСП законопроект е получил подкрепата на всички народни представители, присъствали в пленарна зала.
Нинова посочи,че едно от ограниченията на веригите , което ще се отрази пряко на производителите спирането е изнудването им под различен претекст. Ще се преустанови и практиката за продажбана дребни търговци на занижени цени. Регламентира се и разплащане до 30 дни с производителите, което ще спре вълната от фалити.
Очаквам цените във веригите да паднат. До сега те отчитаха 8 млрд.лева оборот, а срещу това декларираха загуби, посочи Нинова. Тя подчерта, че въпросът е ключов за страната тъй като 97 на сто от фирмите са малки и средни.
Майки и млади хора са поставили проблеми от социално естество. Част от тях засягат майчинството:актуализация на обезщетенията за дете или помощите за майките-студентки. Искат ДДС за памперси и детски храни да падне до 5%. Това ще намали приходите в хазната с 54 млн„лева, но средства могат да се намерят за компенсиране на сумата.

източник: kardjali.bg.vesti