Община Кърджали

Председател на ОбС на БСП-Кърджали: Георги Тончев Кючуков

гр. Кърджали 6600, ул. "Екзарх Йосиф" бл."Момина сълза", партер

bsp_kj@mail.bg

 

Град Кърджали е център на областта и естествен център на средното течение на река Арда. Тук реката оформя сравнително широка и плодородна долина, която е привлякла хората в дълбока древност. Съвременият град възниква на мястото на неолитно селище /6 хил.пр.Хр/. Многобройните керамични съдове, костени и каменни оръдия на труда, както и култови предмети, сред които е уникална свастика, изработена от нефрит, могат да се видят в експозициите на Регионалния исторически музей.  
Колекцията на Художествена галерия „Станка Димитрова" е една от най-богатите на творби на български художници от края на ХІХ и ХХ век. Тук е представена експозиция от икони от епохата на Възраждането, работени от майстори от Одринската школа.
Средновековен манастир „Св. Йоан Продром" е възникнал през Х век. Манастирът е бил резиденция на епископа на Ахридос, автокефална епископия, подчинена на Цариградската патриаршия. През 1998 г. е проучена епископска гробница, в която са открити останки от средновековно литургично облекло с богата златовезана украса.
Една от най-интересните и известни забележителности е античен и средновековен град Перперикон. Почитането на скалата е започнало в дълбока древност - в края на V хил. Пр. Хр. Началото на монументалните скални изсичания се отнася към времето на късния бронз - 15-12 век пр. Хр. и се свързва с траките. 
Данните от античните извори дават основание да се предполага, че на Перперикон се е намирало прочутото светилище на Дионис, в което предсказания за блестящо бъдеще са получили Александър Велики преди похода в Азия и по-късно бащата на Октавиан Август - Гай Октавий. През Средновековието Перперикон е важна крепост, спомената в съчиненията на византийските хронисти Акрополит и Скутариот, както и в Историята на Йоан Кантакузин. 
Средновековна крепост Мнеакос е на 10 км. южно от Кърджали. От нея се разкрива прекрасна гледка по долината на реката и през средновековието е бил възможен контрол на движението по нея. През 1206 г. в лагера под Мнеакос кръстоносците избират Анри за втори император на Латинската империя.
Друга интересна крепост е при устието на река Боровица. В западната част на крепостта се намира пещера с извор, осигуряваща и пряк изход към долината на река Арда. Човешка ръка е дооформила естествената скална каверна на пещерата, като й е предала съответната форма, а в дъното е изсеченият олтар. Нарастващият слънчев лъч в дните до пролетното равноденствие достига до скалния олтар и олицетворява свещения брак между Земята-Майка и Богът-Слънце. 
Неповторима гледка са Кърджалийските пирамиди /Каменната сватба/ край с. Зимзелен. Това са скални образувания, изваяни от ерозията на еоценски вулканични туфи. Съдържанието на метални окиси в скалите ги оцветява в различни цветове, а човешката фантазия открива в тях различни фигури. Подобни скални образования са Каменните гъби край с. Бели пласт, Скален прозорец в местността Големия дол, с. Костино, естествен скален мост с височина 10 м.
В района се намират и защитените местности Юмрук скала и Средна Арда.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи