За област Кърджали

Област Кърджали е разположена в Източните Родопи и заема голяма част от долината по горното и средното течение на река Арда. Областта е разположена на площ от 3 320 кв. Км. Населението към 02.2011г. е 152 808 души, с различен етнически състав - българи, турци, роми, арменци. Районът е олицетворение на българския етнически модел, сочен за пример на Балканите и в Европа, заради толерантните взаимоотношения между различните етноси и религиозни групи.

Центърът на административната област е град Кърджали. В границите на областта са включени седем общини - Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Кърджали, Момчилград и Черноочене. Броят на населените места в тях е 470.

За икономическото и трансграничното развитие на област Кърджали от ключово значение е международният път през прохода Маказа, който преминава през територията на областта и е част от общоевропейски транспортен коридор №9 „Хелзинки - Санкт Петербург - Москва/Псков - Киев - Любашевка - Кишинев - Букурещ - Русе - Димитровград - проход Маказа - Александруполис”.

Област Кърджали е богата на природни изкопаеми и е с изградени традиции в сферата на преработващата и добивната промишленост. Значителен икономически растеж бележат строителството и предприятията от текстилната, трикотажната и хранително-вкусовата промишленост. Областта има най-добрите традиции в България в отглеждането на ориенталски тютюни и суровинна база за развитието на цветната металургия, златодобива, дърводобива, преработката на нерудни изкопаеми, машиностроенето и леката промишленост.

Значимите за региона подотрасли на преработващата промишленост са текстилната и шивашката промишленост, където е и значителна част от чуждестранните преки инвестиции - Гърция, Турция, Германия и Холандия. Фирмите от сектора за производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия са ориентирани предимно в хлебопроизводство, сладкарство, млекопреработване, месопреработване и преработка на тютюн.

Област Кърджали е изключително богата и на природни и исторически забележителности. Туристите ще останат очаровани и от красивата природа. В Кърджали се намира Дяволският мост на река Арда, Тракийско светилище в местността Орлови скали, скалите на Устра, които са защитена площ от 224 дка, както и Тракийското светилище с. Татул, възникнало в късната бронзова епоха върху характерен скален връх. Неповторима гледка са Кърджалийските пирамиди /Каменната сватба/, както и най-известната туристическа спирка в района – Перперикон.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи