Кърджали към БСП: Имаме нужда от национално единение

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 2395

18.10.2018 г.

„Трябва да намерим общи пътища за преодоляване на разделението на българското обществото. Нека спрем омразата помежду ни“ . За това призоваха гражданите на Кърджали представителите на левицата. По думите им само заедно и единни, можем да решим проблемите на страната си.  Като други проблеми те посочиха демографския срив, който е особено голям проблем за хората, нуждата от защита на каузи, като тракийската, професионализмът при избора на експертни кадри.   

Народният представител от ПГ на „БСП за България“  проф. Георги Михайлов заяви, че един от основните проблеми, които се опитва да реши „Визия за България“ е справянето с порочния кръг на финансиране и управление на здравната система.  По думите му той е причина нашите специалисти да напускат страната, не само поради недостойното заплащане на труда, а и поради липсата на възможност за кариерно развитие и възможност да подпомагат нацията си.  „С предлаганите от управляващите промени се цели да се легализира доплащането. 4 млрд. лв. средства от джоба на българския данъкоплатец влизат в здравната система, а сега се искат още пари от него, без да е ясно къде ще отиват“, обясни той. Според него управляващите предлагат  здравеопазването да е на застрахователен принцип, а самите застрахователи заявяват, че не са запознати с модела и не смятат предложенията за оптимални. „За нас основните проблеми са свързани с управление на финансирането в здравеопазването, а не с неговото постоянно дофинансиране, при неясни условия на управление на средствата и оставянето на същите правила на управление, които вече са доказали своята несъстоятелност. Затова внесохме вот на недоверие за здравеопазване“, обясни той.

Депутатът от левицата проф. Иво Христов подчерта, че България има нужда от нов икономически инвестиционен модел, а не от подобряване на съществуващия. „Новият модел трябва да включва активна инвестиционна политика на държавата, което поставя акцент върху спестяванията и използването на вътрешните ресурси на страната, а не върху мантрата за външни инвестиции на всяка цена“, коментира още той.

Народният представител Проф. Румен  Гечев заяви, че държавата трябва да подпомогне селското стопанство. По думите му има нужда от намеса на държавата в търговията на едро, като изкупува част от селскостопанската продукция, за да осигури по-високи цени на база на конкуренцията. Според него трябва да се вземат мерки за деконцетрация на земя в ръцете на няколко едри земевладелци, както е в момента.  Друга мярка на левицата е да се промени структурата на субсидиите, които отиват в зърнопроизводство и част от тях да бъдат насочени и към производството на зеленчуци, плодове, месо. „Държавата трябва да участва и да стимулира инвестициите, особено в регионите със смесено население“, заяви Гечев и подчерта, че във Визията се предвижда инвестиционен фонд на база на публично-частно партньорство.

Народният представител от ПГ на левицата и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов заяви: „Разликата между БСП и ГЕРБ е, че ние можем да кажем, какво трябва да представлява България“.  По думите му всеки може да има визия, но предлаганото от БСП е документ, зад който стоят разбиранията на много хора и който трябва да се превърне в управленска програма. Социалистът подчерта,че без равни социални права, не може да има равенство между хората. По думите му това е част от изконните, записани в Конституцията, устои на държавата ни, към които България трябва да се върне.

„Визия за България“ цели да даде отговор на въпроса- каква държава искаме.  Ние не искаме държавата на Бойко Борисов и на едно его, а държава, която работи за всеки един свой гражданин“, заяви депутатът от региона Александър Симов.  В дискусията взеха участие народните представители Любомир Бонев и Тома Томов и председателят на БСП –Кърджали Милко Багдасаров.