В детските градини в Кърджали се доставят по-скъпи продукти, отколкото в магазините

Доставките за детските градини в Кърджали се извършват само от една фирма

На два пъти по-високи цени от тези в магазините се доставят храните и продуктите в детските градини в Кърджали. Това е установила проверка на комисия от общински съветници, сформирана заради много жалби от родители.
Мухлясали лимони, сирене за по 10 лева килограма и олио за 3.60 лв. са открили седмината общински съветници, които са проверили основните детски заведения в Кърджали. Съветникът Георги Кючуков от БСП заяви, че същите продукти могат да бъдат закупени на дребно в магазините за по-малко пари. „Кашкавал, който в хранителните вериги се предлага за 11-12 лева, в детските градини се предлага за 16.60. Препарат за почистване в магазините се предлага за цена около левче, в детските градини се предлага за около 5 лева“, каза той. Директорките на детските градини се оплакват, че цитрусовите плодове мухлясват бързо, защото са доставяни замразени. Има съмнения, че кравето сирене за децата е на растителна основа. Затова проби от него са изпратени в Агенцията по безопасност на храните.
Доставките за детските градини в Кърджали се извършват само от една фирма, спечелила от обявения от общината конкурс за обществена поръчка. Проверка в градините се извършва и от паралелна комисия, сформирана със заповед на кмета Хасан Азис.