БСП поиска реформи в образованието в Кърджали

Окт 06, 2015 КЪРДЖАЛИ Новини Избори 0 2387

Гарантиране на високо качество на обучението на децата, обеща Георги Кючуков

Достойно заплащане на труда на учителите в Кърджали поискаха на среща с педагози кандидатът за кмет на общината от БСП Георги Кючуков,  Милко Багдасаров, председател на инициативния комитет за провеждането на референдум за отделянето на града в самостоятелна община и кандидати от листата за общински съветници на левицата. Иванка Караколева от листата на социалистите посочи фрапиращи разлики в заплащането на учителите. "Възнаграждението на преподавателите в някои от училищата в областния център е по-ниско от заплатите на възпитателите в детските гради в Крумовград. В много от основните училища в областта заплатите на педагозите са равни или по-високи от тези на учителите в елитните гимназии в Кърджали. Аномалиите се получават заради несвършената работа на общинските администрации по критериите за нормативните разпоредби",обясни Караколева. 
На срещата беше посочено, че политиката на управляващата в момента негласна коалиция между ГЕРБ, ДПС и другите присъдружни парламентарни партии в сферата на образованието е довела до надделяване на партийните над професионалните критерии. Това е и едно от обясненията за лошото състояние на професионалните гимназии в района и липсата на връзка между реалните потребности на местния бизнес и подготвяните от образованието кадри. "Не е нормално в едно от професионалните гимназии в града да завършват само 12 ученика, от тях девет да се явят на матура и само един да я издържи", коментира Иванка Караколева. На срещата беше посочен и фактът, че община Кърджали е занемарила проблема с възпитанието на децата в до училищна възраст. Социалистите посочиха, че за последните години в Кърджали няма открита нито една нова детска градина, въпреки че сме свидетели на опашки за записване на деца и недостига на места в съществуващите.
  Реформа в образованието в Кърджали и гарантиране на високо качество на обучението на децата обеща кандидатът на БСП за кмет на общината Георги Кючуков. "Ако бъда избран, ще използвам всички възможности за повишаване на възнаграждението на хората, ангажирани с най-важната задача – образованието и възпитанието на децата", каза той. Георги Кючуков обеща и нулева толерантност към опитите да се трупат печалби за сметка на най-малките жители на Кърджали. Той посочи фрапиращите примери след инициираната от БСП проверка  за качеството на храната в детските градини в общината. При нея бяха открити хранителни продукти с необосновано завишени цени, изгнили и негодни за консумация плодове и зеленчуци, както и сирене с растителни мазнини.
 "Образованието в Кърджали е водещ приоритет за БСП",съобщи Милко Багдасаров. Той посочи, че социалистите са единствената партия в общината с изключително високо ниво на експертност в тази сфера.